Relatietherapie

Voor wie is relatietherapie?

Relatietherapie is voor elk (echt)paar, ongeacht hoe lang je bij elkaar bent en ongeacht seksuele identiteit/voorkeur, leeftijd of hoe lang de problemen al bestaan.

Misschien spelen jullie met de gedachte of je nog bij elkaar moet blijven of niet, of komen de pijnpunten steeds weer terug of is er veel ruzie en zijn de ergernissen hoog opgelopen. Meestal is er dan ook weinig of geen sprake meer van intimiteit. Stellen beschrijven hun relatie dan vaak als een “broer en zus” relatie. Jullie zijn meer huisgenoten geworden in plaats van partners. In relatietherapie los je relatie- en intimiteitsproblemen op. De ervaring heeft geleerd dat het ontbreken van iedere vorm van intimiteit, partners zich erg ongelukkig en eenzaam kunnen voelen.

Relatietherapie kan ook een middel zijn om de relatie te verdiepen en te verrijken.

Beide partners zullen energie moeten steken in zichzelf en de relatie om de relatietherapie te laten slagen.


Relatieproblemen

Relatietherapie kan worden ingezet bij een groot scala aan relatieproblemen. Ook wanneer de relatie een rol speelt bij individuele psychische en lichamelijke klachten van één van de partners kan relatietherapie overwogen worden. Het komt ook regelmatig voor dat één van beide partners twijfelt of hij/zij wel door wil gaan met de relatie. Ook het onderzoeken of de relatie nog de moeite waard is om mee door te gaan of niet kan een hulpvraag zijn.

Wil je meer lezen over welke veel voorkomende relatieproblemen, klik dan hier.


Relatietherapie en seksuologie

De combinatie van relatietherapie en seksuologie in deze praktijk kan een toegevoegde waarde voor u zijn ten opzichte van alleen een relatietherapiepraktijk. Deze praktijk heeft naast de reguliere relatieproblemen veel expertise op het gebied ontrouw (vreemdgaan of een 3e persoon) in de relatie. Verschil in seksuele behoeften is ook een veelvoorkomend probleem.

In deze praktijk worden veel homo, bi- en lesbische paren gezien soms ook met genderproblematiek van één van de partners. Het komt regelmatig voor dat er weinig of geen sprake meer is van intimiteit en een seksuele relatie.