Relatieproblemen

Iedere relatie kent zijn hoogte- en dieptepunten en daar horen tot op zekere hoogte ook relatieproblemen bij, omdat partners nou eenmaal verschillen. Dat is normaal. Ruzie en irritaties komen in alle relaties voor. Vaak kom je daar samen weer uit maar niet altijd.


 

Relatieproblemen

Iedereen heeft weleens in zijn of haar relatie te maken met conflicten en spanningen. Relatieproblemen horen bij een langdurige relatie.

Tot op zekere hoogte hoort dat ook bij een gezonde relatie omdat partners nu eenmaal verschillend zijn. Als de problemen vaker voorkomen en lang duren dan kunnen zij een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven van mensen.

Relatieproblemen leiden vaak tot allerlei spanningsklachten van zowel lichamelijke als psychische aard. Relatietherapie kan dan uitkomst bieden. Het doel hiervan is het verminderen of oplossen van de problemen.


Is relatietherapie iets voor ons?

Relatietherapie kan ook een middel zijn om de relatie te verdiepen en te verrijken.
Beide partners zullen energie moeten steken in zichzelf en de relatie om de relatietherapie te laten slagen.

Relatietherapie is voor elk (echt)paar, ongeacht hoe lang je bij elkaar bent, of hoe lang de problemen al bestaan. Misschien spelen jullie met de gedachte of je nog bij elkaar moet blijven of niet, of komen de pijnpunten steeds weer terug of is er veel ruzie en zijn de ergernissen hoog opgelopen. Meestal is er dan ook weinig of geen sprake meer van intimiteit. Stellen beschrijven hun relatie dan vaak als een “broer en zus” relatie. Jullie zijn meer huisgenoten geworden in plaats van partners. In relatietherapie los je relatie- en intimiteitsproblemen op. De ervaring heeft geleerd dat het ontbreken van iedere vorm van intimiteit, partners zich erg ongelukkig en eenzaam kunnen voelen.

Relatietherapie kan worden ingezet bij een groot scala aan relatieproblemen. Ook wanneer de relatie een rol speelt bij individuele psychische en lichamelijke klachten van één van de partners kan relatietherapie overwogen worden. Het komt ook regelmatig voor dat één van beide partners twijfelt of hij/zij wel door wil gaan met de relatie. Ook het onderzoeken of de relatie nog de moeite waard is om mee door te gaan of niet kan een hulpvraag zijn. Door middel van een plan van aanpak wordt met de relatietherapeut gekeken welke therapie het beste bij ieder stel past.  Tijdens de gesprekken worden bepaalde problemen direct opgelost. In andere situaties krijgen mensen handreikingen waarmee ze zelf aan de slag kunnen. 


Hebben wij een relatieprobleem?

Als de spanningen, irritaties en conflicten steeds frequenter voorkomenrelatieproblemen en een patroon gaan vormen, spreek je van een relatieprobleem. 

Als de dieptepunten zolang duren dat het relatieprobleem ook het persoonlijk functioneren negatief gaat beïnvloeden, bijvoorbeeld dat je niet meer kunt concentreren op je werk, dan kan relatietherapie een oplossing bieden.

Bij relatieproblemen lijkt het of alle pogingen om het contact of de verbinding vast te houden, vast zitten in een patroon waarin je elkaar juist kunt kwetsen en de verwijdering alleen maar groter wordt. Je kunt je allebei ellendig en eenzaam voelen. Van goede communicatie is geen sprake meer. Jullie begrijpen elkaar niet meer. De relatie is in een negatieve spiraal terechtgekomen. Mijn ervaring is hoe langer men wacht met het aanpakken van de relatieproblemen, hoe complexer de problemen worden.


Voorbeelden relatieproblemen

Relatietherapie kan worden ingezet bij een groot scala aan relatieproblemen. De meest voorkomende relatieproblemen zijn communicatie- en intimiteitsproblemen. Deze problemen gaan over bijvoorbeeld:

  • Regelmatige conflicten, irritaties en meningsverschillen.
  • Nauwelijks sprake van intimiteit en seks.
  • Samengesteld gezin
  • Verliefdheid op een ander en vreemdgaan
  • Scheiden of blijven?

Als je meer wilt lezen over probleemgebieden in relaties klik dan hier.