Relatieproblemen

Iedere relatie kent zijn hoogte- en dieptepunten en daar horen tot op zekere hoogte ook relatieproblemen bij, omdat partners nou eenmaal verschillen. Dat is normaal. Ruzie en irritaties komen in alle relaties voor. Vaak kom je daar samen weer uit maar niet altijd.


Hebben wij een relatieprobleem?

Als de spanningen, irritaties en conflicten steeds frequenter voorkomenrelatieproblemen en een patroon gaan vormen, spreek je van een relatieprobleem. 

Als de dieptepunten zolang duren dat het relatieprobleem ook het persoonlijk functioneren negatief gaat beïnvloeden, bijvoorbeeld dat je niet meer kunt concentreren op je werk, dan kan relatietherapie een oplossing bieden.

Bij relatieproblemen lijkt het of alle pogingen om het contact of de verbinding vast te houden, vast zitten in een patroon waarin je elkaar juist kunt kwetsen en de verwijdering alleen maar groter wordt. Je kunt je allebei ellendig en eenzaam voelen. Van goede communicatie is geen sprake meer. Jullie begrijpen elkaar niet meer. De relatie is in een negatieve spiraal terechtgekomen. Mijn ervaring is hoe langer men wacht met het aanpakken van de relatieproblemen, hoe complexer de problemen worden.


Voorbeelden relatieproblemen

Relatietherapie kan worden ingezet bij een groot scala aan relatieproblemen. De meest voorkomende relatieproblemen zijn communicatie- en intimiteitsproblemen. Deze problemen gaan over bijvoorbeeld:

  • Regelmatige conflicten, irritaties en meningsverschillen.
  • Nauwelijks sprake van intimiteit en seks.
  • Samengesteld gezin
  • Verliefdheid op een ander en vreemdgaan
  • Scheiden of blijven?

Als je meer wilt lezen over probleemgebieden in relatie’s klik dan hier.