Probleemgebieden

Veel moeilijkheden in een relatie hebben te maken met de communicatie tussen partners. Vaak omdat mensen van elkaar houden, kunnen ze elkaar pijn doen. Dit gebeurt meestal niet uit gebrek aan liefde, maar omdat mensen elkaar niet begrijpen en zich teleurgesteld voelen. Uit onderzoek blijkt dat ongelukkige paren meestal niet in staat zijn hun relatieproblemen op te lossen, maar wel in staat zijn conflicten buiten hun relatie, bijvoorbeeld in hun werk effectief aan te pakken.  Mensen beschikken dus vaak wel over vaardigheden om conflicten op te lossen, maar niet binnen hun eigen relatie. Negatieve emoties zoals irritaties, boosheid, verdriet enz. spelen vaak een belemmerende rol binnen de eigen relatie. 


Soorten relatieproblemen

Relatieproblemen kunnen zich voordoen op allerlei gebieden, zoals bijvoorbeeld:

Communicatie:  Te weinig met elkaar praten, weinig delen, niets om over praten, manier van praten, niet luisteren, niet gehoord, genegeerd en niet serieus genomen voelen, verschil in kennis, verschil in waardering van bepaalde onderwerpen, het niet durven bespreken van bepaalde onderwerpen enz.

Intimiteit: Weinig aandacht voor elkaar, geen emotionele intimiteit ervaren, weinig dingen samen ondernemen, geen of weinig lichamelijk contact, onvoldoende de moeite waard voelen voor de ander.

Geld:  Gebrek aan -, teveel uitgeven, besteding. Wie gaat er over het geld, enz.

Seks: Vreemdgaan, manier van vrijen, verschil in zin in seks, seksverslaving, pijn bij het vrijen, vaginistisch reageren, geen zin in seks, sleur, enz.

Vrienden: Verschillende vrienden, te veel/weinig tijd voor vrienden, wat bespreek je (niet) met vrienden.

Kinderen:  Wel of geen gezinsuitbreiding, opvoedingsproblemen, samengesteld gezin, er alleen voor staan, overlijden of ziekte van een kind, gedragsproblemen van kinderen.

Verantwoordelijkheden in huis: Wie doet er nu eigenlijk wat, partner doet te veel / te weinig.

Familie:  Omgang met familie, inmenging in huwelijk, familiebezoek, hekel aan (schoon) ouders, overlijden van een familielid, ziekte.

Alcohol- en/of drugsgebruik: Geen overeenstemming over wat acceptabel is, overmatig gebruik, ongewenst gedrag bij alcohol- of drugsgebruik (flirten, woede ).

Recreatie:  Hoeveel tijd voor bepaalde activiteiten, onenigheid over de wijze waarop tijd voor ontspanning wordt doorgebracht, te veel tijd voor jezelf, weinig tijd voor elkaar, geen balans in tijd voor elkaar ,tijd voor jezelf en voor het gezin. 

Probleemgebieden