De Gelderlander

26 maart 2010:

Bijna een kwart van de bevol­king heeft wel eens seksuele problemen. Het wordt steeds gewoner om hierbij hulp te vragen. Seksuologe Henriëtte Schoones:” Seks is een soort examen geworden. Er ligt veel nadruk op lust”.
door Eva Wassenburg

 

Henriëtte Schoones: „Het wordt steeds gewoner om naar een seksuoloog te gaan.”

Die arme man. Hij moet carriëre maken, zorgen voor de kinderen, zijn deel in het huishouden doen en investeren in zijn relatie. Daarbij is hij verantwoordelijk voor de pret in bed, dat vindt hij tenminste zelf! Geen wonder dat hij het wel eens laat afweten.
De Tielse seksuologe Henriëtte Schoones zegt dat er meer eisen worden gesteld aan mannen dan tien jaar geleden. Zo zijn vrouwen mondiger geworden en verwachten ze meer spanning in bed. Er ligt dus een behoorlijke presta-tiedruk: Voor veel mannen is seks een soort examen doen, een pittige klus waar hij niet naar uitkijkt. Bijna een kwart van de bevolking heeft wel eens seksuele problemen, maar pas de laatste jaren stappen ze daarmee vaker naar een deskundige.

„Het aantal mensen dat de seksuoloog bezoekt is alleen maar toegenomen. “Het wordt steeds gewoner, zowel voor vrouwen als mannen, jong of oud, hetero of homo”, aldus Henriëtte Schoones.
Artsen verwijzen vaker door naar een seksuoloog, daardoor is de drempel lager. Ook de vergoedingen voor de seksuologische behandelingen zijn verbeterd. Dit alles maakt seksuologische hulp toegankelijker, ook voor nieuwe groepen patiënten. “Ouderen van boven de zeventig zijn wel een minderheid, maar ik zie wel een stijgende lijn. Mijn oudste cliënten zijn een echtpaar van 85 en 84 die samen nog het optimale uit het leven willen halen. Seks en intimiteit spelen daarbij een belangrijke rol.”

Hulpvragen van ouderen verschillen weinig met die van de jongere cliënten. „Ik hoor regelmatig van oudere cliënten dat ze jaren eerder hadden moeten komen. Laatst zei nog iemand: “Had ik deze adviezen maar 25 jaar eerder gekregen, dan had ik me al die jaren niet zo onzeker gevoeld. Dan hadden we niet zo hoeven aan te modderen”. Allochtonen weten inmiddels ook de weg naar de seksuoloog te vinden.
Veel allochtone mannen willen nog niets weten van een psychische oorzaak en behandeling van de klacht.”„Mijn ervaring is dat ze voor een farmacologische oplossing kiezen. Dit in tegenstelling tot de allochtone vrouw, die behoefte heeft om over haar seksualiteitsbeleving te praten, bij voorkeur zonder haar man erbij. Daar zit vaak nog veel leed achter. In veel gevallen kost het moeite om de vrouw alleen te spreken, de man wil meestal het woord doen en stelt zijn probleem centraal. Hier zijn nog grote verschillen in cultuur en emancipatie.”
Ondanks deze ontwikkelingen, de man die minder zin heeft, drempelverlaging en ouderen en allochtonen die vaker aankloppen bij een seksuoloog, blijft één clichébeeld nog steeds overeind. Dat mannen meer behoefte aan seks hebben dan vrouwen. Schoones:”In de dagelijkse praktijk van de seksuoloog wordt dit beeld nog steeds bevestigd.” Bij veel mannen staat seks voor bevestiging. Door seks te hebben ervaart hij dat hij als man en als partner de moeite waard en aantrekkelijk is. Daarom komt het voor veel mannen zo hard binnen als zij geen zin heeft in seks. Mannen kunnen dit vertalen als ‘ze wil me niet’ terwijl die vrouw hem wel wil, maar op dat moment geen zin in seks heeft. Het gaat dus per definitie niet altijd over de behoefte aan seks om de seks. Vrouwen halen de bevestiging minder uit seks maar meer uit de dagelijkse aandacht die hij aan haar besteedt”, zegt Schoones.
Toch blijkt het belang dat partners hechten aan lustgevoelens gegroeid, zo blijkt uit een onderzoek naar de seksuele gezondheid in Nederland van de Rutgers Nisso Groep.
“Seks heeft twee kanten: lust en verbondenheid. De nadruk op lust is in de media doorgeslagen, vind ik. Seks moet niet alleen gaan over nieuwe kicks. Het is een zoektocht naar een diepere beleving van lichamelijkheid waarin lust en verbondenheid in evenwicht zijn.” Ze besluit: „Er is niks tegen de lust, maar als tegengeluid zou ik een pleidooi willen houden voor warme en liefdevolle seks. Seks zou weer haute couture moeten worden.”

Seksuele problemen:

Patiënten die bij een seksuoloog aankloppen hebben:

Mannen:

  1. Erectieproblemen (47%)
  2. Voortijdig orgasme (9%)
  3. Verminderd seksverlangen (9%)

Vrouwen:

  1. Pijn bij het vrijen (42%)
  2. Verminderd seksverlangen (14%)
  3. Vaginisme (11%)

—————————————————————————

 

Gelderlander
zaterdag 23 juni 2007:

 ‘Het voorspel begint al bij ‘t ontbijt’

Seksuoloog Henriëtte Schoones uit Tiel heeft niet alleen een drukbezochte praktijk aan huis, ook de media weet haar te vinden als deskundige. Bijna wekelijks zijn haar tips terug te vinden in glossy’s en kranten.

Door PIEN KOOME

 Is er een nieuwe Goedele Liekens opgestaan?

“Welnee, ik doe nog veel meer en bovendien ben ik nauwelijks op tv te zien. Behalve seksuoloog ben ik ook relatietherapeut, ik adviseer samen met een advocaat/mediator stellen die een scheiding overwegen en ik ben woordvoerder van Durex. Kennelijk ben ik bij veel kranten en tijdschriften ooit in de bak met deskundigen beland, want voor de meest uiteenlopende dingen word ik gebeld. Net hing de Cosmopolitan nog aan de telefoon voor een quote over een seksprobleem.”

Waarom wordt iemand seksuoloog?
“Als maatschappelijk werker werd ik vaak geconfronteerd met mensen die nare ervaringen hadden met seks. Ik ben verder gaan studeren en na vier jaar was ik geregistreerd seksuoloog. Daarna ben ik mijn eigen praktijk begonnen. Inmiddels komen mensen uit heel Nederland met hun problemen naar Tiel, zowel op relatiegebied als met vragen over seks. Veel aanvragen gaan via internet, want de drempel voor aanmelding ligt nog altijd hoog. Op een verjaardagsfeestje vertel je niet dat je naar een seksuoloog gaat.”

Maar seks is in Nederland toch allang geen taboe meer?
“Vergeet dat maar. Sommige cliënten komen hier via een huisarts of specialist, maar aan de doorverwijzing is soms maanden oud. Als je praat over je seksbeleving geef je natuurlijk ook het meest intieme van jezelf bloot. En zeker bij problemen met seksualiteit moeten mensen vaak eerst de nodige schaamte overwinnen. In mijn praktijk waarborg ik anonimiteit en discretie. De wacht- en spreekkamer zijn ook gescheiden, niemand komt elkaar hier tegen.”

Wat voor tips geef je uitgebluste stellen?
“Tijd is altijd een probleem. Mensen investeren te weinig in elkaar. Ik zeg altijd: het voorspel begint al bij het ontbijt. Om stellen te leren weer interesse te tonen, laat ik ze o.a kaartjes maken met grote en kleine wensen. Per week moeten ze om beurten iets  voor elkaar verwezenlijken, of dat nou een strandwandeling is, een film kijken samen of iets erotisch.

Waar ligt jouw grens of je iemand wel of niet behandelt?
“In de loop der jaren kijk je niet meer zo gauw ergens van op. Maar bijvoorbeeld mensen met een achterliggende psychiatrische stoornis verwijs ik altijd door die hebben echt gespecialiseerde hulp nodig.”

Samen met een advocaat/mediator werken, hoe gaat dat?
“We maken samen de balans op van een relatie, waarbij stellen overigens zelf hun conclusie moeten trekken. In een dagdeel proberen we elk vanuit onze expertise samen met een echtpaar de relatie te analyseren om erachter te komen of ze samen willen blijven, of samen willen scheiden. Want goed uit elkaar gaan, voorkomt ook veel ellende. Zeker als er kinderen in het spel zijn, zoiets moet ook respectvol gebeuren.Overigens kan iemand zich ook individueel melden als ze zich afvragen of ze wel met hun relatie door moeten gaan.

Hoe is jouw band met de media ontstaan?
“Ik ben ook woordvoerder voor Durex en heb o.a. drogisterijen geprobeerd te enthousiastmeren voor de verkoop van persoonlijke stimulators. Overigens een groot succes, de vibrators gaan daar als warme broodjes over de toonbank. Als je eenmaal gevraagd wordt als ‘deskundige’, pikken anderen dat weer op. Voordat je het weet, sta je maandelijks in bladen. Ook heb ik een tijdje bij het middagmagazine bij de Tros op tv tips gegeven. Zo rol je vanzelf van het een in het ander. Maar ik ben niet zo mediageil dat ik overal aan meedoe, het moet wel integer zijn. Er zijn genoeg platte tv-programma’s waar ik nee tegen zeg.”

Is het nou altijd zo dat vrouwen nooit willen en mannen altijd zin hebben in seks?
“Integendeel, ook mannen hebben steeds vaker geen lust meer .Vaak speelt een hoge prestatiedruk een rol. Ook hebben veel stellen al jaren geen seks meer, dat is toch ook nog een taboe. Maar geregeld komt het voor dat een paar samen binnenkomt, de man op de vrouw wijst en zegt: ‘daar zit het probleem’. Dat zegt al genoeg. Voor vrouwen is het belangrijk, dat eerst de relatie goed zit en daarna komt de seks. Mannen redeneren vaak andersom: als ze vaak seks hebben, is het huwelijk in orde. De kunst is dan om te zorgen dat mensen weer begrip krijgen voor elkaar.”

Wat nou als je meteen ziet dat er geen redden meer aan is?

“Tuurlijk gebeurt dat ook. Maar uiteindelijk is het een beslissing die mijn cliënten zelf nemen. Overigens denken veel mensen dat ik alleen maar problemen behandel die met gebrek aan lust te maken hebben. Maar ook vaginisme ,pijn bij het vrijen en trauma’s na verkrachting komen voor, net als vroegtijdige zaadlozingen of seksverslaving en medisch gerelateerde hulpvragen. Ik doe meer dan alleen maar tips geven voor betere seks.”