Ervaringen cliënten

Na de relatietherapie bij Henriette Schoones te hebben doorlopen hebben enkele cliënten hun ervaringen achtergelaten om te vertellen hoe zij de relatietherapie hebben ervaren.


Rust en vertrouwen herwonnen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: “GELUKKIG NIEUWJAAR!” …en vervolgens om de val te breken, een figuurlijke koprol: “ Kim en ik kiezen ervoor om alle vervolgsessies met jou (zonder tegenbericht) vooralsnog te staken.” …dus ook onze afspraak op maandagochtend 4 februari.

Samenvatting en hoofdreden: We voelen ons beiden (weer) erg goed en zijn onwijs-gelukkig met elkaar!

De stap om überhaupt maanden geleden jouw hulp in te schakelen, heeft toentertijd (al) bij ons een mentale deur geopend. Deze positieve bewustwording om met meer aandacht naar elkaar te kijken/luisteren heeft ons per vandaag (weer) dichter naar elkaar toe gebracht. De afgelopen 2 weken waarin Kim en ik grotendeels vrij waren en deze periode ook samen hebben doorgebracht, heeft zondertwijfel ‘rust’ en ‘vertrouwen’ in ónze toekomst vastgelegd.  

Wij voelen ons op ons best, wanneer wij onze eigen weg mogen aanleggen om ook weer ‘seksueel’ tot elkaar aangetrokken te voelen. De eerste stappen zijn gezet, op onze manier en met onze eigen snelheid.

Beiden willen wij jou onwijs-bedanken voor al het goeds wat jij ons hebt uitgelegd en hebt meegegeven. Bizar om te schrijven maar, hopelijk niet tot ziens! …tenzij in de toekomst onze wegen onder privé-omstandigheden en onder het genot van een goed glas wijn gaan kruisen!

Hartelijke en warme groet van Kim en Anton


Conflicten in een relatie

Hierbij mijn ervaring zoals ik de relatietherapie beleefd heb. In november liepen de conflicten tussen mijn man en mij zo hoog op dat dit het einde van ons huwelijk had kunnen zijn. Dat wilden we allebei niet, 34 jaar is erg lang om zomaar overboord te gooien.

Ik ben gaan zoeken op internet en zo aan het adres van Henriette Schoones, relatietherapeute en seksuologe gekomen.

We zijn allebei blij dat we de relatietherapie aangegaan zijn. Je weet niet waar je aan begint maar na het eerste gesprek voelde het al vertrouwd. Het is erg prettig om met iemand met verstand van zaken en de nodige humor te leren kijken naar jezelf en dat dingen ook anders kunnen dan je altijd gewend bent. Henriette werpt een ander licht op de zaak. Bovendien stuurt zij het gesprek zo zodat het geen oeverloos geruzie wordt tussen 2 personen. Er is niets engs of zweverigs aan, gewoon iemand die zegt, dit zou jij kunnen doen en jij zou dat beter kunnen laten.

Na ongeveer 10 gesprekken /consulten hebben we op ons verzoek de therapie beëindigd omdat we denken dat het op een paar haarscheuren na wel weer goed is. Ik zou zeggen, gewoon doen.

Hannie


Dichter bij elkaar komen

Wij zijn een lesbisch koppel en hebben van november 2017 tot april 2018 relatietherapie gehad bij relatietherapeut en seksuoloog Henriette Schoones. Het prettige van deze praktijk is dat je in een soort huiskamer wordt ontvangen in een prachtig statig pand in Tiel. Wij zijn altijd gastvrij ontvangen.

Wij vonden het fijn dat Henriette ons serieus nam en ook de luchtigheid erin kon houden. Ondanks de complexe problemen die wij hadden, hebben soms ook met haar kunnen lachen. Wij vonden dat heel prettig. We hebben inzichten gekregen in onze eigen bijdrage in de problemen en handvaten gekregen hoe we anders met de problemen om kunnen gaan. Wij zijn dichter bij elkaar gekomen. Achteraf zeiden we tegen elkaar dat we dit veel eerder hadden moeten doen.

Mieke en Cobi


Mijn partner wil een monogame relatie en ik niet

Via een goede vriendin zijn wij bij Henriette Schoones terechtgekomen.

Wij zijn Lars (29) en Patrick (32 ). We wonen nu ruim 8 maanden samen en kennen elkaar nu 17 maanden. Ik (Lars) wil een open relatie . Als het zo uitkomt zou ik seks willen hebben met een andere man terwijl mijn partner Patrick een monogame relatie wil. Binnen het homocircuit wordt hier wat ruimer over gedacht dan bij hetero stellen.
Hij heeft er veel last van dat ik deze behoefte heb. Hij wil dat ik ook monogaam in onze relatie ben. Omdat we hierover veel strijd hadden zijn we bij de praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel terecht gekomen.

We voelden ons direct op ons gemak. De spreekkamer is een soort knusse huiskamer. Henriette is een hele toegankelijke vrouw. Ze is best direct en soms kan ze behoorlijk confronterend zijn.
We hebben gekeken waarom ik de behoefte heb aan wisselende contacten en wat me dat oplevert. We hebben het thema intimiteit uitgediept. Dat vonden wij interessant en hierdoor hebben wij andere inzichten gekregen. Ik kan niet zeggen dat ik altijd trouw zal blijven maar onze band is steviger geworden en ik heb nu niet de behoefte om vreemd te aan. Patrick en ik delen nu veel meer , ook op seksueel gebied.

Lars en Patrick


Samengesteld gezin en twee kampen

Als samengesteld gezin met veel problemen hebben wij ons aangemeld bij de praktijk voor relatietherapie en seksuologie. Yvonne is twee keer gescheiden en heeft 2 kinderen uit haar vorige relaties en ik heb drie kinderen van mijn ex. De kinderen van Yvonne ( 13 en 15 jaar) wonen bij ons. Mijn kinderen ( 16, 14, 9 ) komen om het weekend. We hebben het samenwonen erg onderschat.

We kregen steeds meer conflicten. Het waren twee kampen tegenover elkaar. We hebben zevengesprekken gehad. Ik vond de gesprekken prettig maar Henriette Schoones is soms voor mij wat chaotisch. Het mooie is dat ik dat gewoon tegen haar kon zeggen. Wij voelden ons beiden op ons gemak. Daardoor konden we moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken.

Fam. Koopmans/Fredericks


Heeft onze relatie toekomst?

Ik ben een vrouw van 49 jaar en ben samen met mijn partner in relatietherapie geweest. Mijn partner heeft ruim twee jaar een relatie gehad met een andere vrouw. Ik ben daar zelf achter gekomen. Eerst ontkende hij in alle toonaarden maar uiteindelijk heeft hij toegegeven. Ik kende mijn eigen man niet meer. Het vertrouwen was helemaal weg. Onze relatie stelde al jaren niet veel meer voor.

Als laatste redmiddel hebben we ons aangemeld bij de praktijk voor relatietherapie en seksuologie. Die combinatie van seksuologie en relatietherapie sprak ons aan en dat heeft ons ook geholpen. Onze therapeut zei al in het eerste gesprek dat we allebei klaar waren met hoe onze relatie de laatste vijf jaar verlopen was.

De vraag was of onze relatie nog toekomst had. Maar onze relatiebehoeften lagen te ver uit elkaar. Uiteindelijk is in gezamenlijk overleg de keuze gemaakt ieder ons eigen leven te gaan leiden. Voor de kinderen kunnen we nog goed door één deur. Ik ben niet meer boos op hem.

Het is goed zo. Ik denk als we deze gesprekken niet hadden gehad, ik boos op hem gebleven was en nu anders tegenover elkaar hadden gestaan.

Carla V


Vreemdgaan?

Jan en ik (Marjan) 13 jaar getrouwd en we hebben drie kinderen in de leeftijd van 7-, 5 jaar en een baby van 8 maanden.

Tijdens de zwangerschap van ons derde kind is Jan verliefd geworden op een andere vrouw. Hij heeft, zonder dat ik dat wist, een relatie gehad van ruim zes maanden met alles erop en eraan. Jan heeft mij niks verteld.

Na de bevalling kwam ik, via zijn mobiele telefoon erachter, dat hij iets met een andere vrouw had. Jan heeft zoveel gelogen. Ik was echt helemaal stuk, vooral het liegen heeft mij erg gekwetst.
We kwamen in een heftige relatiecrisis terecht en hebben hulp gezocht. Via Google kwamen we op de website van Henriëtte Schoones terecht. Ik voelde me direct bij Henriëtte op m’n gemak.

Gelukkig wilde Jan ook meewerken. Het waren zware gesprekken maar we zijn er uiteindelijk wel uitgekomen.
We hebben gekeken naar hoe het zo ver heeft kunnen komen en geleerd wat onze valkuilen zijn in onze relatie. Jan heeft me ook laten voelen dat hij echt verder met mij wil. Ik ben blij dat we deze heftige crisis samen overwonnen hebben dankzij professionele hulp. We hebben nu meer intimiteit dan ooit!!!

Marjan (ook namens Jan)


Samengesteld gezin en opvoeding

Henriëtte heeft ons gevraagd een stukje te schrijven over hoe wij de gesprekken hebben in haar praktijk hebben ervaren.

Samen met mijn vriendin hebben we 11 gesprekken gehad over de ruzies die wij bijna dagelijks hadden over de kinderen. We hebben namelijk een samengesteld gezin. Mijn vriendin heeft uit haar eerste huwelijk 2 kinderen, die flink aan het puberen zijn. Ik heb uit mijn vorige relatie ook 2 kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd als van mijn vriendin.

We hebben een volstrekt andere opvoedingsstijl en ik mag haar kinderen niet corrigeren zoals ik dat ook bij mijn eigen kinderen doe. Door het verschil in opvattingen over opvoeden kregen we steeds meer irritaties en ruzies. Mijn vriendin wilde zelfs weer apart gaan wonen. Daarom hebben we hulp gezocht.

We hebben over onze verschillen en opvattingen gesproken. We hebben in dit opzicht meer inzicht in elkaar gekregen. Hierdoor kunnen we meer begrip voor elkaar opbrengen en meer accepteren.

We hebben af en toe nog wel eens woorden maar dat is vergeleken met een jaar geleden een wereld van verschil.

De gesprekken bij Henriëtte hebben we af en toe als lastig, emotioneel maar ook als prettig en professioneel ervaren.

Chiel en Geeske


Goed afscheid nemen

Van mei 2013 tot juli jl. hebben wij, Roland (29) en Evie ( 27) relatiegesprekken gehad bij Henriette Schoones.

Henriette vertelde direct dat de verwijdering tussen ons erg groot was. We zijn vier jaar getrouwd en hebben een zoontje van twee jaar. In de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd. De vader van Evie is overleden en zij is van mening dat ik haar hierin niet gesteund heb. Ze is ook nog boos omdat ik geflirt heb met een collega, waar ik niet mee vreemd ben gegaan maar wel veel contact heb gehad via Whatsapp. Evie wilde ook geen seksueel contact meer met mij.

Ik (Roland) wilde nog graag met Evie verder maar zij had al aangegeven dat ze niet meer van mij hield. Toch wilde ze nog onderzoeken of het gevoel voor mij misschien terug kon komen.
Na drie gesprekken bleek dat Evie nu zeker wist dat ze van me wilde scheiden. Haar gevoel was echt weg voor mij.

We hebben hierna nog drie gesprekken gevoerd over hoe wij goed afscheid konden nemen als partners zodat wij samen nog goede ouders kunnen blijven voor onze zoon Kai. Ondanks dat wij niet samen verder gaan, hebben Evie en ik de gesprekken als waardevol ervaren omdat we nu “ on speaking terms” zijn en zelfs nog af en toe bij elkaar eten. Evie voelt zich een stuk beter zonder mij. Ik mis haar nog maar ik zie nu in dat ik behoorlijke steken in mijn relatie heb laten vallen.

Roland


Uit elkaar gaan?

Ik ben Mirjam (52), bijna 30 jaar getrouwd met Ton. De eerste jaren van ons huwelijk hebben we in Zimbabwe gewerkt. Dat waren de mooiste jaren van mijn huwelijk geweest.

Na terugkeer in Nederland hebben we onze oude banen weer opgepakt. Ton werkte gemiddeld 60 uur per week. Ons bioritme verschilt ook nogal want hij is avondmens en ik een ochtendmens. Het gevolg is dat we eigenlijk jaren langs elkaar heen hebben geleefd.

Ik zag aan Ton dat hij niet gelukkig was en dat hij zich steeds agressiever naar mij gedroeg. Het is op een gegeven moment zo uit de hand gelopen dat hij mij is gaan slaan. Een tik kon ik nog wel verdragen maar uiteindelijk is het zo erg geworden dat ik me in een weekend bij de huisartsenpost heb moeten laten behandelen.

De huisarts heeft mij het telefoonnummer van de praktijk van Henriëtte Schoones gegeven. Ik wilde zo niet meer doorgaan.

Henriëtte heeft mij veel inzichten gegeven en geleerd ook naar mijn eigen behoeften te luisteren. Ik wist niet eens wat mijn eigen behoeften waren. Ik heb altijd aan verwachtingen van Ton willen voldoen. Ik ben nu echt veranderd maar Ton niet. Hij wilde ook niet meekomen omdat hij bang was dat hij overal de schuld van zou krijgen.

Na een aantal gesprekken heb ik besloten de knoop door te hakken en te gaan scheiden. Ik vond het doodeng om, na al die jaren, weer een nieuw leven in mijn eentje op te bouwen maar het is gelukt.

Ik vind dat ik me nu minder eenzaam voel dan in mijn relatie met Ton.

Mirjam


Hoe moet je verder als je partner vreemd is gegaan?

Via een artikel in Libelle kwam ik bij de praktijk voor relatietherapie en seksuologie. Het interview met Henriette Schoones sprak me wel aan. Ik heb het artikel aan mijn man laten lezen en hij heeft zich uiteindelijk aangemeld bij de praktijk.

Ik vond dat hij dat moest doen omdat we in een huwelijkscrisis zaten. Vorig jaar heeft hij een seksuele relatie gehad met een collega. In eerste instantie zei hij dat het een eenmalig seksueel avontuur was maar, na controle van mij, kwam er iedere keer weer een lijk uit de kast. Ik heb hem gevraagd te vertrekken en dat heeft hij gedaan. Hij heeft drie maanden in een recreatiewoning gewoond. We zijn in relatietherapie gegaan en hebben inzicht gekregen in hoe het zover heeft kunnen komen en wat ieders valkuilen zijn. En vooral wat ieder met doen om de relatie goed te houden.

Ik vond de gesprekken en t proces zeker niet makkelijk. Je moet echt naar je eigen bijdrage en triggers durven kijken. Eerlijk gezegd baalde ik weleens wat Henriette Schoones tegen me zei . Ik wilde zelfs afhaken. Maar ik ben blij dat we hebben doorgezet. We voelen ons nu veel meer met elkaar verbonden. Ik heb nu vertrouwen in mijn man omdat ik nu voel dat ik belangrijk voor hem ben.

J.en F. Spiering


Drugsgebruik in een relatie

De reden van onze aanmelding bij de praktijk voor relatieproblemen was dat mijn man Andre het laatste halfjaar dagelijks blowde. Vroeger rookte hij af en toe een joint maar op een gegeven moment leek hij onbereikbaar voor mij. Ik ging me steeds meer ergeren. De verwijdering tussen ons werd steeds groter.
Zijn baan als specialist in een ziekenhuis liep door het vele blowen ook gevaar. Op een avond hebben we voor het eerst in ons huwelijk een heel groot conflict gehad en dat was de reden dat ik me heb aangemeld bij de praktijk voor relatietherapie. Tijdens de gesprekken is gebleken dat Andre niet meer tegen de druk van zijn werk kon. Alleen door te blowen kon hij aan zijn ontspanning toekomen.

We zijn nu ruim zeven maanden in therapie en zijn nu aan het afbouwen. Andre blowt nu vijf maanden helemaal niet meer. Hij is een dag minder gaan werken en heeft ook coaching om beter met zijn spanningen op het werk om te gaan. We praten meer en hebben gelukkig weer normaal contact.
De drempel om hulp te zoeken was vooral voor Andre erg hoog maar ook hij is achteraf blij dat we deze stap gezet hebben.

Maud


Sleur voorkomen

Als je langere tijd met dezelfde partner samenleeft ontkom je er niet aan dat je relatie anders wordt. Om een sleur te voorkomen is een periodieke servicebeurt bij een relatietherapeut ideaal.

Wanneer er een deskundige persoon bij de gesprekken aanwezig is van 2 partners worden er zaken besproken die normaal niet naar voren komen of direct uitmonden in ruzie. De therapeut kan als neutraal persoon zaken op tafel leggen en het gesprek in goede banen leiden. Iedere keer als we geweest zijn gaan we weer met een gelukkig en verliefd gevoel in de auto naar huis toe.

Kees en Karin


Scheiden of niet?

Toen wij in de praktijk voor begeleiding en advies bij relatieproblemen kwamen was de verwijdering in onze relatie al zo groot dat ik bijna dagelijks overwoog om te gaan scheiden. Sas en ik hadden helemaal geen contact meer, we leefden ieder ons eigen leven.

Het enige wat we nog hadden was dat we in hetzelfde huis woonden. Ook was er geen sprake meer van een seksuele relatie. Ik kon er niet meer tegen en heb tegen Sas gezegd dat ik op deze manier niet meer verder wilde. Zij was het met me eens en we besloten hulp te zoeken.

We hebben gekeken naar bindende motieven. We keken uiteindelijk alleen nog maar naar tekortkomingen van de ander en niet naar wat we wel konden hebben samen.

Gaandeweg de gesprekken kwamen we weer dichter bij elkaar. We hebben veel tijd en energie in elkaar gestoken. Dat doen we trouwens nog, alleen is het nu vanzelfsprekend geworden. We zitten steeds meer op dezelfde golflengte. Ik denk nu in ieder geval niet meer aan scheiden.

Martijn


Weinig zin in seks

Via de website seksuologie.nl kwam ik bij seksuoloog Henriette Schoones terecht.
Ik ben een vrouw van 37, heb sinds een half jaar een nieuwe vriend.

Ik zocht een seksuoloog omdat ik weinig beleef aan seks. Nu ik weer een nieuwe vriend heb waar ik stapel gek op ben, wil ik niet dat het hierop stuk loopt. Ik heb al drie relaties achter de rug. Op seksueel gebied gaat het de eerste maanden goed maar daarna heb ik er geen zin meer in. Ik doe het dan maar om mijn partner een plezier te doen maar niet omdat het mij zoveel oplevert. Dat wil ik nu niet meer want uiteindelijk kan het veel spanningen opleveren tussen ons.

Seksuoloog en relatietherapeut Henriette Schoones heeft mij o.a. inzicht gegeven in wat voor mij en mijn vriend intimiteit is. Dit thema hebben we uitgebreid besproken. Ik heb inzicht gekregen in waarom de zin in seks na een paar maanden af neemt en het feit dat ik zeker wel seksuele prikkels heb en iets aan seks kan beleven. Ik heb altijd aan soloseks gedaan maar met mijn partners beleefde ik er te weinig aan. Henriette heeft ook uitgelegd dat het seksuele script moest wijzigen zodat ik er wel meer aan zou kunnen beleven.

We hebben gesproken over hoe je samen tot seksueel contact kan komen en hoe ik vrijer naar mijn vriend zou kunnen worden. Mijn vriend is ook een paar keer bij de gesprekken aanwezig geweest. Dat vond ik best moeilijk omdat ik hem nog niet zolang ken maar het heeft ons veel dichter bij elkaar gebracht. Dank je wel Henriette, wij zullen deze gesprekken niet snel vergeten.

Anoniem


Seksverslaving

Graag willen wij, Carin (48) en Martin ( 49) onze ervaringen bij de praktijk voor seksuologie – en relatietherapie bij seksuoloog en relatietherapeut Henriette Schoones met u delen.

Wij wonen nu 20 jaar samen. Hebben twee kinderen die al zelfstandig wonen. De afgelopen twee jaar zat Martin niet zo goed in z’n vel. Hij had een nieuwe verantwoordelijke baan geaccepteerd, die hij eigenlijk niet aan kon. Eerlijk gezegd was de drempel voor Martin nogal hoog om professionele hulp in te schakelen.

Onze relatie verkeerde in een grote crisis omdat Martin alles bij elkaar gelogen had om zijn seksverslaving te verbergen. Hij zat iedere avond en vrij uurtje op zolder om te chatten op sekssites en te masturberen. Het ergste vond ik nog dat hij zoveel gelogen heeft. Ik wist niet meer met wie ik samen leefde.

Wij hebben een halfjaar in een traject bij Henriette Schoones gezeten. Het was een verademing hoe relaxed we de moeilijkste pijnpunten konden bespreken. Henriette kon precies mijn gevoel verwoorden. Doordat zij het zo goed kon verwoorden kreeg ik van Martin veel erkenning en begrip. Ook Martin voelde zich op zijn gemak bij haar. Hij was opgelucht omdat hij zich gehoord en begrepen voelde.

Henriette heeft ons uitgelegd wat de oorzaak van de verslaving was en volgens Martin klopte dat precies alleen was hij er zich niet bewust van. Hij ziet nu in dat de seksverslaving een zinloze tijdsbesteding was en we zijn nu weer meer partners van elkaar geworden. We doen veel meer samen. Dat was helemaal weg. Martin heeft inmiddels ander werk, waar hij niet meer op de tenen hoeft te lopen. Jammer dat de drempel voor Martin om professionele hulp te zoeken zo hoog was want achteraf heeft hij aangegeven dat dit nergens voor nodig was.

Carin


Hoe ga je om met vaginisme?

…Je denkt je huwelijk anders te beginnen. Vol passie, genot en liefde! Geen vuiltje aan de lucht..
Totdat je erachter komt dat je vaginistisch reageert..
Je wereld stort in, voelt je schuldig, je moet compenseren en nu?

Tegen anderen zeggen dat ze hulp moeten zoeken is heel makkelijk. Maar zelf erkennen dat je dit niet zonder gespecialiseerde hulp kan, is ineens onmogelijk.
Toch wist ik dat ik dit verplicht was aan mijn partner. Vanaf het begin heb ik mij schuldig gevoeld, compenseerde door in huis hard te werken, net iets meer dan 100%. Ik voelde me niet mooi, niet goed genoeg en zag alleen de gebreken aan mijn lichaam, en ging ik mentaal door een heel diep dal. Alles viel weg. Alleen een ring om mijn vinger en mijn geloof was mijn houvast. De belofte dat ik dit niet alleen hoefde te doen, dat mijn partner er altijd zou zijn. In elke situatie die nu zou komen.

Het was een proces van vallen en opstaan, met tranen, slapeloze nachten, frustratie, hoop, stappen vooruit en weer één terug.
Zes weken na onze bruiloft heb ik de stap gezet om hulp te zoeken. Dit is snel, maar het is nooit te laat om hulp te zoeken!

Het eerste jaar was het herontdekken van mijn eigen lichaam. Wie ben ik, waar sta ik, wat is mijn doel, wat vind ik fijn en hoe zit mijn lichaam, specifiek het stukje vrouw-zijn in elkaar? Van dit laatste kun je niet genoeg weten!

Ik zal eerlijk zeggen dat het ontzettend zwaar was.
Voor mij omdat ik mijn grens moest verleggen, terwijl ik niet durfde. Mijn hart zeer deed en ik gefrustreerd was.
Daarnaast, onderschat nooit de pijn, verdriet, teleurstelling, frustratie, hopeloosheid van je partner. Mannen ervaren dit stukje heel anders als vrouwen, maar hebben seks nodig!
Daarom is het een opgave om zichzelf hier totaal weg te cijferen!
In deze tijd hebben wij geïnvesteerd in praten, praten, praten. Als je dit niet doet, loop je vast en verwijder je je van elkaar.
Geef je partner ruimte om ook zijn verdriet, pijn en alles wat er is te laten uiten! Vraag er naar en vul het niet zelf in. Laat je partner (gedurig) merken dat je trots bent, dankbaar bent op het feit dat hij / zij bij je blijft ondanks dat het moeilijk is! Het getuigt van liefde en trouw!!!

Ga zonder tijds limiet dit proces in! Zodra je er een datum aan vast prikt, blokkeer je en word je teleurgesteld. De stapjes gingen langzaam. Halverwege 2016 begon ik naast de maandelijkse gesprekken, aan fysiotherapie. Het was fijn om te weten hoe je lichaam reageert. Hoe je spanning en kramp kan reguleren en zelf de controle hebt om te ontspannen.
Elk stapje vooruit was een lichtpuntje. Geniet hier bewust van en vier dit! Beloon jezelf (en je partner)! Het werkt goed!
Wat heel belangrijk is in deze tijd is dat je je goed blijft verzorgen. Zorg dat je kleding hebt dat je mooi en goed staat. Je voelt je hierdoor meer zelfbewust en zelfverzekerd.

Ons proces heeft 2 jaar geduurd. Volgende maand (dec 2017) hoop ik het traject af te ronden. We hebben veel geleerd, ons doel behaald en we kunnen vooruit kijken. En ook de komende jaren zullen onze (seksuele) relatie nog veel verder ontwikkelen! En dat is leuk, puur genieten en ontzettend mooi!

Onthoud altijd dat er toekomst, hoop en vrijheid is! Ook al zie je dit op het moment niet; elk stapje vooruit is er één in de goede richting en kan in je eigen optiek een hele grote stap zijn!

Voel je niet schuldig en als je dit wel doet, vraag je partner waarom hij met jouw woont. Dan hoor je vaak verrassende dingen!

Geniet van andere dingen. In de maatschappij lijkt het altijd te draaien om seks en alles daarom heen, maar het is een onderdeel van je relatie. (Ja, het beïnvloedt alles daarom heen wel)
Er zijn veel onderdelen waarin je in deze tijd kunt investeren.

Geloof me; dit hele proces is de moeite waard om te ontdekken wie je bent, wat je kunt / aan kunt als persoon of samen met je partner.
Om met plezier naar de toekomst te kijken, sterker te staan en de zon weer te zien schijnen in je / jullie leven!

Corina


Faalangst en erectieproblemen

Via mijn huisarts kwam ik bij de seksuologie- en relatietherapiepraktijk Veenendaal /Tiel en omstreken terecht. Mijn seksuoloog was Henriette Schoones

Ik ben een man van 52, gescheiden na een huwelijk van bijna 25 jaar, waarvan de laatste 12 jaar geen sprake meer was van een seksuele relatie. Ik ben dus jaren niet seksueel actief met een vrouw geweest. Via een datingsite leerde ik mijn huidige vriendin kennen. Het probleem waarom ik me bij een seksuoloog had gemeld was omdat ik mijn erectie verloor tijdens het vrijen met mijn nieuwe vriendin. Ik voelde me echt een mislukkeling.

Via Henriette Schoones kreeg ik te horen dat ik last had van faalangst. Zij heeft mij van mijn faalangst afgeholpen door middel van het geven van adequate oefeningen die ik thuis kon doen en gesprekken om van de faalangst af te komen. Na vijf gesprekken was het probleem helemaal opgelost. Ik ben enorm opgelucht en had niet verwacht dat het probleem zo snel opgelost kon worden.

Daarom wil ik andere mannen die zich in dit verhaal herkennen adviseren contact op te nemen met een seksuoloog NVVS.

Anoniem


Irritaties en seksleven

Wij, Alex ( 41) en Rick ( 32) wonen nu 7 jaar samen. We zijn samen een winkel begonnen en werken nu dagelijks samen. Dit brengt de nodige irritaties met zich mee. Wij willen allebei kapitein op het schip zijn en dat kan niet. Doordat we ons dagelijks aan elkaar ergeren is ons seksleven tot een dieptepunt gedaald.

Dit is de reden dat we bij de praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel terecht zijn gekomen. Rick was zo nerveus dat hij onderweg naar de eerste afspraak halverwege alweer naar huis wilde.
Toen we eenmaal in de praktijk waren kregen we een warm ontvangst van Henriette Schoones.

We voelden ons snel op ons gemak. De praktijk lijkt op een huiskamer en is gezellig ingericht.

Wat ons opviel was dat Henriette onze problemen in één gesprek goed in kaart had gebracht en ons goed begreep. Tijdens de gesprekken werd er ook gelachen wat de sfeer luchtig maakte.

Na vier gesprekken was de situatie tussen ons aanzienlijk verbeterd. We hebben goede onderlinge afspraken gemaakt en “ons huiswerk” moeten we dagelijks blijven doen maar daarvoor hoeven we echt niet op onze tenen te lopen  Het zit al aardig in ons dagelijks systeem en we hebben sinds een lange tijd weer lol met elkaar. Achteraf gezien zegt Rick dat hij blij is dat hij toch is gegaan en er geen reden was om zo nerveus te zijn. Dat was na het eerste gesprek ook niet meer het geval.

Alex


Uit privacy overwegingen van cliënten, zijn op verzoek van sommige cliënten, enkele namen gefingeerd.